Οδοιπορικό στις κατεστραμμένες περιοχές γύρω από την Αλεξανδρούπολη και στο Δάσος της Δαδιάς
Η φωτιά που έκαψε τον Έβρο το καλοκαίρι του 2023 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος από το 2000, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου λίγο πάνω από το χωριό Μελία Φερών με το τελευταίο μέτωπο, αυτό της Λευκίμμης, σύμφωνα με τις καταγραφές να σβήνει στις 5 Σεπτεμβρίου. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων από τα τουλάχιστον 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, τα 440.180 αφορούν δασικές εκτάσεις (47%), τα 318.700 αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%) και τα 81.140 αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).
Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αποθηκών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και βιομηχανικών κτηρίων υπολογίζεται ότι υπέστησαν ζημία με τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία να είναι πολλές. Η απώλεια μεροκάματων για εργάτες γης, η πιθανή μετανάστευση εργαζόμενων από την περιοχή λόγω απώλειας αντικειμένου εργασίας, το πλήγμα στον τουρισμό και στο επενδυτικό γόητρο της περιοχής αλλά και η μείωση της απόδοσης των παραγωγικών ζώων είναι μερικές από αυτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων περίπου 90.000 άτομα στην πληγείσα περιοχή έχουν επηρεαστεί κατά κάποιο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το δασικό οικοσύστημα είναι δυσοίωνες. Σημειώνεται πως μέρος του Δάσους της Δαδιάς κάηκε στις πυρκαγιές του 2022 ενώ το 2023 υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική και ανεπανόρθωτη καταστροφή.
Η τηλεόραση της «Ζούγκλας» βρέθηκε στον Έβρο προκειμένου να διερευνήσει το πώς ξέσπασε και ξέφυγε η πύρινη λαίλαπα αλλά και να καταγράψει τις καμένες εκτάσεις, ακολουθώντας την ακριβή διαδρομή της φωτιάς που πέρασε από δεκάδες χωριά και ανάγκασε τουλάχιστον 14.500 πολίτες να μετακινηθούν προκειμένου να σωθούν.
Αποστολή: Χρήστος Μαζάνης
Kάμερες: Νίκος Χριστοφάκης, Γιώργος Δαγαλάκης
Παραγωγή: Zougla.gr WebTV 2023