Παρουσία του Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά, του Αντιπεριφερειάρχη Στέλιου Μπρίγκου ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, του Προέδρου της ΔΕΥΑΜ Φραντζέσκου Βιγλιάρη, του  Γενικού Διευθυντή ΔΕΥΑΜ Κώστα Κουνάνη, Αντιδημάρχων, μελών της ΔΕΥΑΜ, στελεχών της Περιφέρειας και του Δήμου, εκπροσώπων του λιμενικού και των τοπικών φορέων  πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα εγκαίνια των δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης.

Οι νέες μονάδες έχουν τη δυνατότητα ημερήσιας παραγωγής 1000 κυβικών νερού η κάθε μία και συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών του νησιού σε ποσοστό 95%, το υπόλοιπο 5% καλύπτεται από τα φράγματα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι χθες Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2023 η εγκατάσταση ακόμα 2 φορητών μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν 1000 κυβικά ημερησίως η κάθε μία.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού τους αναφέρθηκαν στα σημαντικά οφέλη τέτοιων υποδομών και επισήμαναν ότι μέσα από τη δημιουργική συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού με την Κυβέρνηση μπορούν υλοποιηθούν σημαντικά έργα και υποδομές που απαιτούνται στα νησιά μας.

Στις δηλώσεις τους ανέφεραν μεταξύ άλλων:

Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς:

«Τα σημερινά εγκαίνια αποδεικνύουν και αναδεικνύουν ότι η Μύκονος, χρόνο με το χρόνο, μήνα με το μήνα, αποκτά επιτέλους τις υποδομές που της αξίζουν. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και συνεργασίας Δήμου, Περιφέρειας, ΔΕΥΑΜ και Κεντρικής Κυβέρνησης.  Όλοι μαζί συμβάλλουμε στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων  προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Οι  νέες μονάδες αφαλάτωσης πλέον καλύπτουν στο 95% των αναγκών του νησιού σε νερό.  Χθες ξεκίνησε και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2023 η εγκατάσταση ακόμα 2 φορητών μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγει1000 κυβικά  ημερησίως η κάθε μία. H συστηματική δουλειά μας επιβραβεύεται και σε εθνικό επίπεδο. Η ΔΕΥΑΜ έλαβε φέτος Πανελλήνια βράβευση για το  Ψηφιακό Κέντρο Τηλεπαρακολούθησης δικτύου ύδρευσης και αντικατάστασης των οικιακών υδρομετρητών με ψηφιακά ρολόγια. Οι  υποδομές είναι βασική προϋπόθεση  για την ανάπτυξη κάθε τόπου. Η Μύκονος είναι  ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός και αυτές οι υποδομές ανήκουν σε όλους τους Μυκονιάτες και τις Μυκονιάτισες. Αποτελούν την εγγύηση για μια καλύτερη ποιότητά ζωής για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Μπρίγκος:

«Το έργο που παραδίδουμε σήμερα είναι ένα σημαντικό έργο για το νησί της Μυκόνου. Αξίζει να υπογραμμίσουμε τη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έρχονται στα νησιά μας μέσω του ΕΣΠΑ και της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου. Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις είναι σπουδαίες για την ανάπτυξη των κρατών μελών. Η ολοκλήρωση του έργου Συμβάλλει στην προώθηση της αποδοτικότητας, στην προστασία και ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων.

Θα ήθελα όμως να σας ενημερώσω και για μία πολύ θετική εξέλιξη, η οποία αφορά στην ανατροπή του χρηματοδοτικού status στο Στόχο 2, που σημαίνει εντυπωσιακή αύξηση των χρηματοδοτήσεων που θα έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η Περιφέρεια δεν κατατάσσεται πια στις αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές, αλλά στις μεταβατικές. Και  αυτό έγινε, όχι επειδή μειώθηκε το Α.Ε.Π. μας, αλλά γιατί μοχθήσαμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ο τρόπος αξιολόγησης ουσιαστικά οδηγούσε σε ένα στατιστικό λάθος για την δική μας Περιφέρεια λόγω της Νησιωτικότητας».

Προέδρος ΔΕΥΑΜ Φραντζέσκος Βιγλιάρης

«Σήμερα για εμάς είναι μια ημέρα ορόσημο η οποία επιβεβαιώνει ότι η ΔΕΥΑΜ, τα στελέχη της και όλοι οι συνεργάτες μας, εργαστήκαμε συστηματικά για να ολοκληρωθούν αυτές οι δύο μονάδες αφαλάτωσης των 2000 κυβικών. Με τον Κωνσταντίνο Κούκα στη καίρια θέση του Δημάρχου και με τη συνεργασία με το Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος υλοποιεί μια δίκαιη κατανομή στα νησιά μας, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις μονάδες που σήμερα εγκαινιάζουμε. Τα νέα για διπλασιασμό των χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ κατά τη νέα προγραμματική περίοδο μας χαροποιούν ιδιαίτερα. Η Μύκονος και όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας θα ωφεληθούν με επιπλέον έργα και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι μετά τις εκλογές να καταθέσουμε αιτήματα προς την Περιφέρεια για έργα και υποδομές στο νησί. Η σημερινή ημέρα είναι όμως σημαντική και για ένα ακόμα λόγο. Ήδη ξεκίνησε η κατασκευή άλλων δύο μονάδων οι οποίες θα παράγουν 2000 κυβικά νερού ημερησίως και θα είναι έτοιμες μέχρι τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα έργο 1.540.000 € το οποίο έχει δημοπρατηθεί και χρηματοδοτείται από τη ΔΕΥΑΜ. Με σταθερά βήματα καλύπτουμε τις ανάγκες και επιλύουμε τα ζητήματα που προκύπτουν».