Ο πάντα δραστήριος δήμαρχος Μυκόνου μιλά για τη φετινή δεύτερη διοργάνωση του Mykonos Running Festival, το τριήμερο 22-24 Σεπτεμβρίου, που καθιερώνεται πλέον ως θεσμός στο Νησί των Ανέμων, με πολλές παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις.

Ο πάντα δραστήριος δήμαρχος ΜυκόνουΚωνσταντίνος Κουκάς μιλά στο ΟΚ! για τη φετινή δεύτερη διοργάνωση του Mykonos Running Festival, το τριήμερο 22-24 Σεπτεμβρίου, που καθιερώνεται πλέον ως θεσμός στο Νησί των Ανέμων, με πολλές παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις. 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Mykonos Running Festival (MRF); 

Το Mykonos Running Festival αποτελεί μια σπουδαία διοργάνωση για τον τόπο μας, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με τους πολίτες, με την ίδια την κοινωνία. Το όραμά μας αγκαλιάστηκε και ταυτίστηκε με της Χριστίνας Καραμίχου, προέδρου του ΜΕΑΣ «Τρίτων», που διοργανώνει τον Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» και τον Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης. Σκοπός μας, να μπούμε δυναμικά στον τομέα του αθλητικού τουρισμού, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πολιτισμό μας και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Αγαπάμε την εκδήλωση αυτή ακόμα περισσότερο γιατί έχει και κοινωνικό πρόσημο. Μικροί και μεγάλοι, αλλά και συνάνθρωποί μας με αναπηρίες, μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί, να ενωθούμε, να μοιραστούμε στιγμές και να κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό στο νησί μας. Αυτή η σύνδεση και η προοπτική υλοποίησης μιας πολύπλευρης εμπειρίας, με σκοπό και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αποτέλεσαν την αρχική μας ιδέα για να θεσμοθετήσουμε αυτή τη διοργάνωση. 

Είναι ένα αθλητικό γεγονός που στοχεύετε να καθιερωθεί ως θεσμός;

Όπως βλέπετε, το Mykonos Running Festival έχει συνέχεια, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά. Στόχος είναι να αναγνωριστεί στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα ως μια αθλητική και κοινωνική διοργάνωση, η οποία, ταυτιζόμενη με το branding «Μύκονος», θα αποτελέσει κομμάτι της ταυτότητας του τόπου μας, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητά του. Αυτή η ιδιαίτερη εμπειρία, η οποία προωθεί το ευ αγωνίζεσθαι, αποτελεί ουσιαστικά ένα ετήσιο τουριστικό, κοινωνικό, αθλητικό και επιχειρηματικό γεγονός. Η συμμετοχή σε αυτό μένει αξέχαστη για τις Μυκονιάτισσες και τους Μυκονιάτες, καθώς και για τους επισκέπτες μας.

Θεωρείτε πως θα βοηθήσει και στην παράταση της τουριστικής σεζόν στο νησί; 

Σαφέστατα. Είναι και αυτή μια πρωτοβουλία, ένας νέος θεσμός που συμβάλλει στην προσέλκυση επισκεπτών και κατά συνέπεια στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. 

Πέρσι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Mykonos Running Festival. Είχε την απήχηση που θα θέλατε;

Παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη χρονιά του, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θεαματική. Οι επισκέπτες μας ήρθαν, γίναμε όλοι μια μεγάλη παρέα και περάσαμε πραγματικά πολύ όμορφα. Αυτό μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε για να γίνει αυτή η εκδήλωση ένας μόνιμος θεσμός. Όπως μου είπε και μια επισκέπτριά μας, μέσα από το MRF νιώθουμε όλοι Μυκονιάτες. Μοιραστήκαμε την ίδια κουλτούρα, την ίδια φιλοσοφία, τον ίδιο τρόπο ζωής. Για να το πετύχουμε αυτό συμβάλλουμε όλοι στο νησί. Εθελοντές, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και καταλύματα. Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όπως ξέρουμε να κάνουμε εμείς, και ευχαριστώ όλους τους Μυκονιάτες και τις Μυκονιάτισσες. 

Σας στήριξαν οι Έλληνες αθλητές στην πρώτη διοργάνωση;

Αυτό είναι άλλο ένα θετικό μήνυμα που λάβαμε. Πέρσι πολλοί αθλητές, Πανελληνιονίκες αλλά και Ολυμπιονίκες, αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και φέτος αναμένουμε ακόμα περισσότερους. Πάμε ακόμα πιο ψηλά τη διοργάνωση. Μεγάλα ονόματα αθλητών, όχι μόνο θα συμμετάσχουν, αλλά και θα πλαισιώσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν. Θα δώσουν συμβουλές για προθέρμανση, αναπνοές και πολλά άλλα. Όμως δεν θα σας αποκαλύψω ποιοι αθλητές θα κάνουν τι, ώστε να έρθετε στο νησί μας και να τους δείτε όλους εκεί. 

Πόσο εύκολο είναι ένας τόπος που στο μυαλό των περισσότερων –ειδικά των ξένων τουριστών– θεωρείται το νησί του πάρτι, του luxury και της καλής ζωής να μπορέσει να καταχωριστεί στις συνειδήσεις ως ένα νησί που έχει και μια αθλητική διάσταση, αποτελώντας πόλο έλξης για επαγγελματίες και ερασιτέχνες δρομείς; 

Η Μύκονος είναι όλα αυτά τα οποία περιγράψατε, αλλά είναι και ακόμα περισσότερα. Έχουμε μια ιδιαίτερη κουλτούρα, έναν ξεχωριστό πολιτισμό, πανέμορφα τοπία, έναν μοναδικό τρόπο ζωής. Η Μύκονος είναι οι άνθρωποί της. Είναι μια εικόνα, μια ιδέα που ενσωματώνει, πέρα από τη διασκέδαση, και την πνευματική καλλιέργεια, την κοινωνική συνοχή, τη δυνατότητα να ζούμε όλοι μαζί. Συνεπώς, το νησί μας δεν είναι μόνο η νυχτερινή διασκέδαση, αλλά μια πολύπλευρη εμπειρία ζωής για τους επισκέπτες της. Οπότε, όσες και όσοι γνωρίζουν τη Μύκονο καλά, γνωρίζουν ότι ο πολιτισμός, η αθλητική ζωή και το ευ ζην συνδέονται άρρηκτα για εμάς. Για αυτό τον λόγο δεν είναι καθόλου δύσκολο για όποιον ξέρει τον τόπο μας, μάλλον αποτελεί φυσική συνέχεια της εμπειρίας που λέγεται «Μύκονος».

Τι επιπλέον θα έχει το φετινό 2ο Mykonos Running Festival σε σχέση με αυτό που διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρσι; 

Εκτός των κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν παράλληλα με τις αθλητικές, φέτος θέτουμε τις βάσεις για την πραγματοποίηση ενός Forum, σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum, όπου θα συμμετάσχουν πολιτικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες και θα ανταλλάξουν απόψεις για τον αθλητικό τουρισμό. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, πιστοί στον στόχο μας για μια μοναδική τριήμερη εμπειρία, πραγματοποιούμε εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες, πέραν του αθλητισμού, αναδεικνύουν τη γαστρονομία του νησιού και τα τοπικά προϊόντα, καλλιεργούν την οικολογική και κοινωνική ευαισθητοποίηση και προωθούν τον πολιτισμό μας. Φέτος, κάνουμε πράξη τη διοργάνωση ενός ασύγκριτου φθινοπωρινού event αθλητισμού και πολιτισμού. Στις 22 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε με την τελετή της Ειρηνοδρομίας, δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ των λαών. Συνεχίζουμε με την επίσημη τελετή έναρξης, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολουθεί πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου, μεταξύ άλλων ο Διεθνής Ημιμαραθώνιος Δρόμος «Mykonos Gold» στα 21 χλμ., ο «Mykonos Run» στα 10 χλμ., καθώς και ο Δρόμος Υγείας «Mykonos Family Fun» στα 2,5 χλμ. Όλες οι διαδρομές είναι προσαρμοσμένες για μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας ανεπανάληπτη δρομική εμπειρία σε υπέροχα σημεία με θέα, αλλά και σε σοκάκια της Χώρας. Πέραν τούτων, όμως, έχουμε οργανώσει μια σειρά από μοναδικές εκδηλώσεις, όπως Beach Party, Kids’ Athletics, Food Festival και άλλα πολλά, τα οποία θα αφήσουν τους επισκέπτες μας με ένα ανεπανάληπτο συναίσθημα προσμονής για το επόμενο Mykonos Running Festival. 

Μπήκατε στον πειρασμό να τρέξετε κάποια από τις διαδρομές;

Πάντα μου άρεσαν οι προκλήσεις. Όμως, το MRF δεν είναι μια απλή πρόκληση, αλλά μια ευχάριστη, μοναδική δρομική εμπειρία. Η ομάδα μου κι εγώ συμμετέχουμε στα δρώμενα και γινόμαστε ένα με τους επισκέπτες και τους συντοπίτες μας. 

Θεωρείτε πως η Μύκονος έχει επαρκείς και εκσυγχρονισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις/υποδομές για τους μόνιμους κατοίκους – παιδιά και ενήλικες; 

Ή χρειάζονται νέα έργα και επιπλέον επένδυση σε αυτό τον τομέα; Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, οι αθλητικές υποδομές αποτέλεσαν προτεραιότητα. Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε έναν πολυδιάστατο προγραμματισμό για τις αθλητικές υποδομές, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν τόσο οι ίδιοι οι Μυκονιάτες και οι Μυκονιάτισσες, νέες και νέοι αλλά και οι μεγαλύτερης ηλικίας, όσο και οι επισκέπτες μας. Ήδη αποκτήσαμε ένα σύγχρονο Κλειστό Γυμναστήριο στην Άνω Μερά, έχουμε γήπεδα ποδοσφαίρου και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την κατασκευή, για πρώτη φορά, ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου, κατάλληλου για αγώνες κλασικής κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, που θα αποτελέσει το στολίδι της Μυκόνου.

Κωνσταντίνος Κουκάς: «Η Μύκονος δεν είναι μόνο η νυχτερινή διασκέδαση»